Önéletrajz - Esély vagy elutasítás!

Ahogy fokozódott az állásokért folytatott verseny, úgy értékelődtek fel az elmúlt években azon módszerek és eszközök, melyek segítségével az álláskereső sikeresen „eladhatja magát” a munkaerőpiacon. Klasszikus esetben az állás megszerzéséhez a következő lépések megtételén keresztül vezet az út: motivációs levél önéletrajzzal és interjú (k).
Az első lépést, a kapcsolat felvételét a jövőbeni munkáltatóval a motivációs levél és az önéletrajz eljuttatásával tesszük meg. Szerepük hangsúlyos, hiszen ezen múlik, hogy lesz-e folytatása a kinézett állásért indított akciónknak vagy nem.

 

Számos helyen foglalkoznak ma már a megfelelő önéletrajz megírásával, nem egy könyv is megjelent róla. Fontossága abban rejlik, hogy - a személyes kapcsolatok segítségével megszerzett állásokat leszámítva- ez az egy vagy két oldalas írás lesz az, mely alapján eldönti a jövőbeni munkahelyünk, hogy érdekeljük-e őket vagy eleve nem tartanak minket megfelelőnek a feladatra. Röviden, kapunk-e esélyt vagy elutasítanak bennünket.
A jó önéletrajz tehát felkelti az érdeklődést, megelőlegezi számunkra a bizalmat, hogy alkalmas munkavállalók lennénk a hirdető munkáltatónál.

 

Hogyan írjunk jó önéletrajzot? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos oldalt, ahol bőségesen találnak segítséget az önéletrajzuk megírásához.

 

Önéletrajz minták

EUROPASS minta:
http://www.europass.hu/index.ofi?mfa_id=5

Amerikai típusú önéletrajz:
http://www.workania.hu/cms/oneletrajz/hogyan-irjunk-jo-oneletrajzot/?cms_id=6357&detail=1&PHPSESSID=5c8dc18745617e0c5ccdcdba9bf3ec63http://www.profession.hu/oneletrajz

Egyéb minták és hasznos tanácsok
http://www.oneletrajzmintak.hu/index.htm
http://www.job-center.hu/oneletrajz_minta/
http://www.taninfo.hu/palyakezdo/oneletrajz.html
http://www.felveteli.hu/archivum/onrajz.html
http://oneletrajziras.lap.hu/

Sok esetben kérnek angol vagy egyéb idegen nyelvű önéletrajzot is a cégek, ezek megírásához is számos segítség fellelhető az interneten. Például:
http://www.profession.hu/oneletrajz (angol, német, francia, svéd)

Az önéletrajz fontos kiegészítője a motivációs levél, ezért sohase feledkezzen meg róla! Míg az önéletrajz tényszerűen tartalmazza az adatokat Önről, addig a motivációs levélben meggyőzheti a jövőbeni munkáltatóját arról, hogy az általuk kiírt állásra Ön a legmegfelelőbb. A motivációs levélre tehát különösen igaz, hogy az adott állás elvárásai szerint kell megírni, nem elég, ha van Önnek egy sablonja, melyet változatlanul bead minden önéletrajza mellé.

Motivációs (kísérő) levél minta:
http://www.workania.hu/cms/motivacios-level/?cms_id=40002
http://www.workania.hu/cms/motivacios-level/kiserolevel-minta/?cms_id=40810&detail=1

Semmiképpen sem szabad tehát a motivációs levél és önéletrajz megírására időt és energiát sajnálni, hiszen ezek adják majd az első benyomást rólunk.

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.