Foglalkoztatási paktumok Magyarországon

Ausztria uniós csatlakozását követően, 1995-ben indult útjára a Phare CBC Ausztria-Magyarország program, mely a határon átnyúló együttműködés fejlesztését tűzte ki célul. Egy közös munkaügyi projekt keretében konferenciasorozat megrendezésére került sor, melyek során a magyar szakemberek megismerkedhettek az Európai Unión belül használatos leghatékonyabb munkaerő-piaci módszerekkel, valamint az Ausztriában működő foglalkoztatási paktumokkal.

A konferenciát követően a Vas Megyei Munkaügyi Központ szakemberei konzultációt kezdtek a stájer Munkaerő-piaci Szolgálat munkatársaival a kistérségi paktumok kialakításának módszereiről, illetve további információkat gyűjtöttek az osztrák tartományokban működő helyi foglalkoztatási együttműködésekről.

Mindezek után a Vas Megyei Munkaügyi Központ szakemberei elhatározták, hogy Magyarországon is megkísérlik a foglalkoztatási paktumokat meghonosítani és ezt az újszerű munkaerő-piaci együttműködést hatékonyan működtetni.

Az első magyar kistérségi foglalkoztatási paktum aláírására 2002. május 3-án került sor Vas megyében. A Kemenesaljai Foglalkoztatási Paktum nevet kapta. A Vas Megyei Munkaügyi Központ kezdeményezésével létrejött megállapodást a Kemenesaljai Területfejlesztési Társulás elnöke, a Vas Megyei Munkaügyi Központ igazgatója és a celldömölki munkaügyi kirendeltség vezetője írta alá, ám rajtuk kívül még 55 szervezet, intézmény és magánszemély nyilvánította ki aláírásával, hogy támogatja a paktum céljait, egyetért annak tartalmával.

A Paktum hatására elindult a térségben egy közös gondolkodás Kemenesalja foglalkoztatási problémáinak kezelésére. Ennek megvalósítása érdekében a terület legnagyobb vállalatai, önkormányzatai, képző intézményei és a munkaügyi szervezet közösen megfogalmazták elképzeléseiket.

Az együttműködés eredménye az is, hogy a projekt időtartamának második évében már jelentős tevékenységek tervezésére és lebonyolítására került sor.

Emellett a Paktum erősítette a határ menti osztrák-magyar munkaügyi együttműködést is.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.